Loopgroepen wegatletiek bij O.S.S.-VOLO

This content has been archived. It may no longer be relevant

Algemene informatie

De trainers van O.S.S.-VOLO vinden het een uitdaging om mensen aan het bewegen te krijgen, en kennis te laten maken met het hardlopen. Het is inmiddels algemeen bekend dat sporten en zeker hardlopen een bijdrage levert aan een gezonde conditie, gezond gewicht en algeheel welbevinden.
Niets is zo lekker als het voldane gevoel na een training; je spieren hebben gewerkt, je voelt je energiek en je hoofd is leeg. Natuurlijk kun je alleen gaan lopen maar uit onderzoek blijkt dat lopen in een groep je beter motiveert wat weer tot betere prestaties en meer loopplezier leidt. De sociale binding en gezelligheid binnen de loopgroepen bij O.S.S.-VOLO verhogen dat gevoel nog eens. Onder begeleiding van een van onze vijf gediplomeerde trainers loop je in een voor jou geschikte groep. De trainingen zijn gevarieerd en uitdagend. Je hebt niet veel nodig om te kunnen hardlopen; een paar hardloopschoenen en geschikte sportkleding is voldoende.

Alle loopgroepen wegatletiek hebben in principe 2 trainingsmomenten per week; 1x per week op de baan, 1x per week buiten de baan; op de weg, 1 x p/week op eigen gelegenheid.
De schema’s waarmee de trainers werken zijn op deze 3 trainingen p/week gebaseerd.
Op de baan worden de meer intensieve tempotrainingen afgewerkt. Op de weg worden de meer extensieve (tempo)trainingen gedaan en in het weekend loop je de duurtraining op eigen gelegenheid of je sluit aan bij een van de verschillende groepjes die op verschillende locaties deze duurtraining lopen.

De trainingen op de baan en op de weg zijn op maandag en donderdagavond. De ochtendgroep traint op dinsdag en donderdag. De wegtrainingen vertrekken in principe vanaf de club.

Trainen op eigen niveau
Ieder mens heeft zijn eigen mogelijkheden, ambities of doelen en moet op eigen niveau kunnen hardlopen; of je nu wedstrijdatleet, gevorderde of beginner bent.

We hebben voor elk niveau een passende trainingsvorm. Sterker nog de trainers vinden het erg belangrijk dat atleten de juiste begeleiding en training krijgen om blessurevrij te kunnen blijven lopen.
O.S.S.-VOLO kent 6 verschillende loopgroepen met verschillende ambities met de mogelijkheid door te groeien naar een hoger niveau.

    1. Beginners 1. Training van 19.00- 20.00 uur. Beginners 1 is een mix van lopers met verschillende ambities. Dit is een mooie opstartgroep als je een echt startende loper bent, in het programma wordt nadrukkelijk rekening gehouden met deze loper. Zeker qua afstand, maar ook voor aanleren van kracht, beweeglijkheid en souplesse die van belang is om blessurevrij te leren en te kunnen blijven lopen. IN deze groep ook lopers die tevreden zijn met deze omvang en voor hen bijpassende ambitie.
    2. Beginners 2. Training van 19:00 – 20.30 uur. Deze loopgroep is een groep van beginners en licht gevorderden die minimaal 30 minuten aaneengesloten kunnen rennen. Vaak sluiten hier lopers aan vanuit diverse projecten. In deze groep heb je al eens een wedstrijd gelopen van 10 km. Jaarlijks wordt er met een klein groepje een specifieke training opgezet om door te kunnen stromen naar een vervolggroep. De afstand die tijdens een training op de weg gelopen wordt is ongeveer 10 kilometer. 
    3. Gevorderden 1. Training van 19:00 – 20.30 uur. Bij deze loopgroep train je voor allerlei (wedstrijd) afstanden zoals 5, 10, 15 km, een halve- en incidenteel ook een hele marathon. Het is niet verplicht deel te nemen aan wedstrijden. Het spreekt voor zich dat je hier pas kunt aansluiten als je minimaal 1 uur aaneengesloten kunt hardlopen. De afstand van een wegtraining ligt boven de 10 kilometer en wordt in een gemiddeld tot stevig tempo gelopen.
    4. Gevorderden 2. Training van 19:00 – 20.30 uur. Hier train je hoofdzakelijk voor wedstrijden en lange afstanden en marathons met een heuse wedstrijdambitie. Deze groep is vooral geschikt voor lopers die veel kilometers maken. Het spreekt voor zich hierover pas te gaan denken als je ruime ervaring hebt met wedstrijden, (halve) marathons en je doelen wilt bepalen voor een (voor jouw) haalbare tijd en mogelijkheden.
    5. Projectgroep. Training van 19:00 – 20.30 uur. Als laatste hebben we nog een speciale project groep. Elk jaar wordt er een nieuw thema ingezet voor het verwezenlijken van een speciaal doel met een daarbij passende bijzondere trainingsvorm. Vorig jaar was dit een 10-kilometergroep met het doel een pr (persoonlijk record) te halen op deze afstand.
    6. Ochtendgroep. Training van 09:30 – 10.45 uur. Deze ochtendgroep bestaat voornamelijk uit senioren en mensen die overdag kunnen trainen. In deze groep staat het genot van samen lopen en trainen voorop. Loopervaring is wel noodzakelijk.

Klik hier voor meer informatie over de trainingstijden

 

Professionele begeleiding
De trainers hebben een trainerslicentie van de Atletiek Unie behaald en volgen meerdere keren per jaar bijscholingen of workshops.
Uit de opzet van trainingsgroepen kun je al concluderen dat de trainers het belangrijk vinden dat een loper binnen zijn eigen doelen en mogelijkheden moet kunnen lopen. Concreet betekent dit dat middels specifieke trainingsvormen, looptechnieken en kracht- en coördinatietraining de loper uitgedaagd wordt goed te presteren met behoud van loopplezier en wanneer hij dat wenst, naar een hoger niveau getild wordt. Dat houd ook in dat er soms adviezen gegeven worden om het rustiger aan te doen vanwege (verhoogde) blessurekans, of dat een loper geadviseerd wordt (tijdelijk) een groep “lager” te gaan trainen om goed terug te keren vanuit een blessure.
Soms is er een grotere ambitie dan lijf en leden kan waarmaken. Blessures kunnen altijd optreden en op de meest onverwachte momenten of plaatsen, wat het belang van goede begeleiding en gekwalificeerde trainers onderstreept.

Verdere bijzondere trainingsmogelijkheden

  • In de trainingen wordt enkele keren per jaar de mogelijkheid geboden een test voor een maximale hartslagmeting te doen. Meestal wordt deze verzorgd door eigen trainer.
  • We hebben een blessurespreekuur wat 1x pr maand geopend is voor een 1e screening van eventuele klachten. Dit spreekuur wordt uitgevoerd door een sportfysiotherapeut en/of sportmasseurwaarbij de mogelijkheid bestaat van zeer snelle verwijzing naar en behandeling door sportfysiotherapeut.

Heb je nog andere vragen of wil je een keer vrijblijvend mee trainen neem dan contact op met aanspreekpunt loopgroepen wegatletiek: Susanne Hommen s.hommen@upcmail.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *