Als sporter loop je jammer genoeg het risico op een bepaald moment een blessure te krijgen. Iedereen die wel eens een blessure heeft gehad, weet hoe vervelend dat kan zijn. O.S.S.-VOLO wil er dan ook alles aan doen om bij haar leden de kans op blessures te verminderen en de kans op een goed herstel te bevorderen. Om die reden is de vereniging een samenwerkingsverband aangegaan met Clubzorg.

Wat is Clubzorg?

Clubzorg wordt aangeboden door de Gemeente ‘s-Hertogenbosch en geleverd door het Sport Medisch Centrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Sportgeneeskunde Nederland. De zorg die wordt geboden, omvat systematische voorlichting, educatie en begeleiding op het gebied van sport, bewegen en gezondheid.

Doel

Clubzorg heeft tot doel sporters en verenigingen bewust te maken hoe je gezond en verantwoord kunt sporten. Blessures kunnen op deze manier zoveel mogelijk worden voorkomen. En mocht een sporter toch klachten ontwikkelen, dan zal deze sneller herstellen omdat hij of zij de weg weet te vinden in de sportgezondheidszorg.

Totaalpakket

Clubzorg omvat een totaalpakket met de volgende onderdelen:

  1. Informatie
    Clubzorg zorgt dat er ruimschoots informatie over sportmedische onderwerpen beschikbaar is. In het clubblad en de nieuwsbrief en op de website verschijnen dan ook regelmatig artikelen over o.a. revalidatie, training, voeding, blessures, hersteltraining en preventieve maatregelen om herhaling van blessures te voorkomen. Daarnaast ligt er voorlichtingsmateriaal van Clubzorg in het clubhuis en medische ruimtes.
  2. Educatie
    Trainers, coaches, (bege-)leiders, docenten, (para-)medisch kader, ouders e.d. van de vereniging kunnen voorlichtingsbijeenkomsten (over o.a. voeding, materiaal, blessures, trainingsbelasting) en scholingsavonden (Eerste Hulp bij Sport Ongevallen, preventie van sportblessures) bijwonen van Clubzorg.
  3. Sportmedische diensten
    Een belangrijk voordeel van de samenwerking met Clubzorg is dat leden van de vereniging sneller toegang krijgen tot de juiste specialisten op het gebied van sportmedische zorg. Denk aan sportkeuringen, medische consulten, sportmedische onderzoeken, testen (bijvoorbeeld inspanningstest) en sportmedisch advies (voeding, training, blessures & gezondheid).

Clubzorg subsidie

Het Sport Medisch Centrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis betaalt de aangesloten verenigingen een zogenaamde Clubzorg subsidie. Die omvat 10% van de kosten van alle diensten waar de leden van de vereniging gebruik van hebben gemaakt bij het centrum, zoals bezoek sportarts en sportmedische keuringen. De subsidie moet worden besteed aan activiteiten in het kader van het sportmedisch beleid. Op deze manier kan de vereniging de sportmedische zorg naar eigen inzicht verder vormgeven.

Belangrijk: Als je een afspraak maakt op het Sport Medisch Centrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis moet je er duidelijk bij vermelden dat je lid bent van O.S.S.-VOLO. Alleen dan ontvangt de vereniging de subsidie.

Gratis inloopspreekuur

Heb je klachten, loop dan vooral eens binnen tijdens het gratis inloopspreekuur, iedere donderdagavond van 20:30 tot 21.00 uur in het Clubhuis. Het spreekuur is om een eerste screening van klachten, blessures of twijfels over belastbaarheid te bespreken. Aanwezig is dan Leon Rijken, sportfysiotherapeut en bij zijn afwezigheid Ad van den Oord, sportmasseur. Mochten beiden er onverhoopt niet zijn dan kun je contact opnemen met Leon via rijken@fysiocompany.nl of met Ad via www.loopwerk.nl . Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak met je gemaakt.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar Clubzorg coördinator Leon Rijken: rijken@fysiocompany.nl.