Leeftijdsindeling

Vanaf het jaar dat je 12 wordt, ben je junior.

Per 1 november 2023 t/m 31 oktober 2024 is de volgende leeftijdsindeling van kracht:

  • U14 (Junioren D) geboren in 2012/2011
  • U16 (Junioren C) geboren in 2010/2009
  • U18 (Junioren B) geboren in 2008/2007
  • U20 (Junioren A) geboren in 2006/2005

Trainingen

U14 (junioren D)

De trainingen van de U14 (junioren D) vinden twee keer per week plaats in de zomer en drie keer per week in de winter. In de zomer (na de carnavalsvakantie tot de herfstvakantie) op dinsdag- en donderdagavond van 18:30 uur tot 19:30 uur op de atletiekbaan op de Schutskamp in ‘s-Hertogenbosch West. In het winterseizoen (na de herfstvakantie tot de carnavalsvakantie) op dinsdag- en donderdagavond van 18:30 uur t/m 19:30 uur op de baan en zaterdagochtend van 9:30 uur tot 11:00 uur in de bossen van de Zandverstuiving in Rosmalen.

Competitietraining U12 (pupillen A) en U14 (junioren D)
Van 19:30 tot 20:00 uur is er voor U12 (pupillen A) en U14 (Junioren D) die meedoen aan wedstrijden een half uur extra training, de competitietraining. Tijdens dit half uur kan in kleine groepjes extra op een onderdeel getraind worden.

U16 (junioren C) / U18 ( junioren B) / U20 (junioren A)

De U16/U18/U20  (junioren C/B/A) trainen het gehele jaar door drie keer per week. In de zomer (na de carnavalsvakantie tot de herfstvakantie) op dinsdag- en donderdagavond van 19:30 uur tot 21:00 uur en op zaterdagochtend (kracht- en looptraining) van 9:30 uur tot 11:00 uur. In het winterseizoen (na de herfstvakantie tot de carnavalsvakantie) trainen de junioren op de zaterdagochtend van 9:30 uur tot 11:00 uur in de bossen van de Zandverstuiving in Rosmalen. 

Proeftraining

Iedereen mag eerst vier gratis proeftrainingen volgen, om vervolgens te besluiten om lid te worden. Na de vier proeftrainingen kan je je inschrijven als lid via het online inschrijfformulier op de website. Stuur een mailtje naar jeugd@oss-volo.nl voor aanvraag van de proeftrainingen. We streven er naar je mail binnen een week te beantwoorden. In de schoolvakanties kan dit iets langer duren.

 

Wedstrijden

Zomerseizoen (april t/m september)

In de zomer worden de juniorencompetities gehouden. De competitie is de grootste breedtesport activiteit op de baan binnen de atletiek in Nederland. De wedstrijden voor de U16 (junioren C) en U14 (junioren D) worden gehouden op drie zaterdagen en de wedstrijden voor de U18/U20 (junioren B/A) op drie zondagen. Door het hele land strijden clubs op dezelfde dag voor hetzelfde klassement. Met je team probeer je zoveel mogelijk punten te halen en zo hoog mogelijk in het klassement te komen. Je mag aan maximaal drie onderdelen meedoen De trainers zorgen in overleg met de atleten dat er op elk onderdeel iemand van het team staat ingedeeld (zo mogelijk). Per onderdeel is er een maximum van twee (technisch) of drie deelnemers uit een ploeg.

Pogingen:

De looponderdelen worden maar één keer gelopen en bij de technische onderdelen heeft elke atleet vier pogingen. Behalve bij het hoogspringen, daar mag een atleet net zo lang springen tot hij/zij drie keer achtereenvolgend heeft afgesprongen.

Behalve de competities zijn er ook nog andere baanwedstrijden waar je aan mee kunt doen.

Het seizoen wordt afgesloten met de clubkampioenschappen.

 

Winterseizoen (oktober t/m maart)

In de winter vinden er crosswedstrijden en indoorwedstrijden plaats. Crossen zijn hardloopwedstrijden op een onverhard terrein bijvoorbeeld in het bos of op het veld. Junioren lopen meestal tussen de 1500 en 6000 meter, dit verschilt per cross. O.S.S.-VOLO doet mee met het Meierij Cross Circuit, hierbij zijn de Sparrenbosloop, onze eigen Engelermeercross, Lunettencross en Dommelcross aangesloten. Indoorwedstrijden vinden plaats in sporthallen waarbij junioren meestal de onderdelen hoogspringen, stoten en sprinten beoefenen.

 

Wedstrijdlicentie en inschrijfgeld wedstrijden

Alleen met een wedstrijdlicentie mag een atleet deelnemen aan officiële Atletiekuniewedstrijden. Een wedstrijdlicentie voor junioren kost €15,85 per jaar (tarief 2023).
Het inschrijfgeld voor competitiewedstrijden, Brabantse Kampioenschappen, Nederlandse Kampioenschappen en wedstrijden georganiseerd door O.S.S.-VOLO zijn voor atleten gratis. Andere wedstrijden worden niet vergoed door de vereniging en zijn dus voor eigen rekening.

 

Clubtenue

Atleten zijn verplicht bij wedstrijden het clubtenue te dragen. Bij de junioren is dit een wedstrijdsinglet (€31,-) of een wedstrijdtopje (€23,50) met een zwarte broek.