De trainers van O.S.S.-VOLO vinden het een uitdaging om mensen aan het bewegen te krijgen en kennis te laten maken met het hardlopen. Het is inmiddels algemeen bekend dat sporten en zeker hardlopen een bijdrage levert aan een gezonde conditie, gezond gewicht en algeheel welbevinden. Niets is zo lekker als het voldane gevoel na een training; je spieren hebben gewerkt, je voelt je energiek en je hoofd is leeg. Natuurlijk kun je alleen gaan lopen maar uit onderzoek blijkt dat lopen in een groep je beter motiveert wat weer tot betere prestaties en meer loopplezier leidt. De sociale binding en gezelligheid binnen de loopgroepen bij O.S.S.-VOLO verhogen dat gevoel nog eens. Onder begeleiding van een van onze gediplomeerde trainers loop je in een voor jou geschikte groep. De trainingen zijn gevarieerd en uitdagend. Je hebt niet veel nodig om te kunnen hardlopen; een paar goede hardloopschoenen en geschikte sportkleding is voldoende.

Trainen op eigen niveau

Iedere loper heeft zijn eigen mogelijkheden, ambities of doelen en moet op eigen niveau kunnen hardlopen; of je nu wedstrijdatleet, gevorderde of beginner bent. We hebben voor elk niveau een passende trainingsvorm. Sterker nog de trainers vinden het erg belangrijk dat atleten de juiste begeleiding en training krijgen om blessurevrij te kunnen blijven lopen.

Binnen O.S.S.-VOLO kennen we een 7-tal loopgroepen. De dag groep die traint op dinsdag en donderdagochtend en een 7-tal avond groepen.  In welke groep jij past, hangt af van het tempo dat je loopt. Door op deze manier onze groepen in te delen, blijft een groep tijdens de training redelijk dicht bij elkaar, zodat de trainer en zijn of haar assistenten iedere loper voldoende aandacht kan geven.

Balans en herstel

Trainer Ad

Helaas raakt iedere loper wel eens geblesseerd. Dit houdt niet in dat hardlopen niet meer mogelijk is. Vaak helpt een aangepaste training juist om je herstel te bevorderen. Ieder lid van O.S.S.-VOLO kan in deze groep terecht om onder persoonlijke begeleiding van Ad te werken aan zijn of haar herstel om zo weer blessurevrij te kunnen gaan hardlopen.

Ochtendgroep

Trainer Pieter

Het niveauverschil in de Ochtendgroep is heel groot. Hier kunnen beginners instromen, maar we hebben ook ervaren lopers, die af en toe een wedstrijd lopen tussen 5 en 15 km. Tijdens een buitentraining lopen we ongeveer 10 km. De training is voornamelijk recreatief en altijd gezellig met koffie na.

Basis groep 1

Trainer Pascal 

Kun jij al 30 minuten aaneengesloten lopen, maar lukt het je maar niet om verder te komen, dan is deze groep jou op het lijf geschreven. De afstand die je loopt tijdens een training is 5 à 10 km afhankelijk van je capaciteiten. Aan het tempo worden geen eisen gesteld. Gezellig samen de loopsport beleven met aandacht voor loopscholing en rompstabiliteit.

Basis groep 2

Trainer Ad

Deze groep past jou als je makkelijk 30-45 minuten aaneengesloten kunt lopen; je net iets verder wil ontwikkelen of loopambitie hebt óf juist nog wel wedstrijden wil lopen maar op een lager tempo. Voor de één verbetering van conditie en uithoudingsvermogen, voor de ander juist het behoud ervan. De snelheid van deze groep ligt tussen de 6:00 en 6:30 minuut op één kilometer. De omvang van de training is maximaal 6 kilometer op de baan en buiten de baan maximaal 10 kilometer.

Gevorderden 1

Trainer Hans

Ben je al wat verder in het hardlopen en loop je de 10 km tussen de 55 en 70 minuten dan past deze groep goed bij jou. Dit is de groep voor de vervolgstap om nog beter te leren lopen op langere afstanden. Hoofddoel is het bevorderen van je looptechniek, kracht en souplesse om blessures te voorkomen. Er wordt toegewerkt naar wedstrijden tot aan een halve marathon.

Gevorderden 2

Trainer Rob

Loop je de 10 km tussen de 45 tot 55 minuten dan is de groep van Rob zeker een optie voor jou. Tijdens een training loop je rond de 15 km op een avond. In deze groep werk je vrijblijvend met elkaar naar diverse loopevenementen toe. Dit kan variëren van 10 km tot (halve) marathon.

Gevorderden 3

Trainer André

Dit is de groep voor de fanatieke loper. In deze groep loop je als je rond 45 minuten of sneller loopt op de 10 kilometer. Je traint frequent en neemt regelmatig deel aan wedstrijden. Deze groep bewijst dat gezelligheid en fanatiek hardlopen hand in hand kunnen gaan. Tijdens een training loop je ongeveer 15 km op een avond. Naast het hardlopen zelf is er ook volop aandacht voor loopscholing en core training. In deze groep werken we regelmatig vrijblijvend met elkaar naar diverse loopevenementen toe. Dit kan variëren van 10 km tot (halve) marathon.

Opzet trainingen

Alle loopgroepen hebben in principe twee trainingsmomenten per week; 1x per week op de baan, 1x per week buiten de baan; op de weg.

Op de baan worden de meer intensieve tempotrainingen afgewerkt. Op de weg worden de meer extensieve (tempo)trainingen gedaan en in het weekend loop je de duurtraining op eigen gelegenheid of je sluit aan bij een van de verschillende groepjes die op verschillende locaties deze duurtraining lopen.

De trainingen op de baan en op de weg zijn op maandag en donderdagavond. De ochtendgroep traint op dinsdag en donderdag. De wegtrainingen vertrekken in principe vanaf de club.

 

Professionele begeleiding

De trainers hebben een trainerslicentie van de Atletiekunie behaald en volgen meerdere keren per jaar bijscholingen of workshops.

Uit de opzet van trainingsgroepen kun je al concluderen dat de trainers het belangrijk vinden dat een loper binnen zijn eigen doelen en mogelijkheden moet kunnen lopen. Concreet betekent dit dat middels specifieke trainingsvormen, looptechnieken en kracht- en coördinatietraining de loper uitgedaagd wordt goed te presteren met behoud van loopplezier en wanneer hij dat wenst, naar een hoger niveau getild wordt. Dat houd ook in dat er soms adviezen gegeven worden om het rustiger aan te doen vanwege (verhoogde) blessurekans, of dat een loper geadviseerd wordt (tijdelijk) een groep “lager” te gaan trainen om goed terug te keren vanuit een blessure.

Soms is er een grotere ambitie dan lijf en leden kan waarmaken. Blessures kunnen altijd optreden en op de meest onverwachte momenten of plaatsen, wat het belang van goede begeleiding en gekwalificeerde trainers onderstreept.

 

Verdere bijzondere trainingsmogelijkheden

  • In de trainingen wordt enkele keren per jaar de mogelijkheid geboden een test voor een maximale hartslagmeting te doen. Meestal wordt deze verzorgd door eigen trainer.
  • We hebben een blessurespreekuur wat 1x per maand geopend is voor een 1e screening van eventuele klachten. Dit spreekuur wordt uitgevoerd door een sportfysiotherapeut en/of sportmasseur waarbij de mogelijkheid bestaat van zeer snelle verwijzing naar en behandeling door sportfysiotherapeut.